Tam, kad augtų raumenys, reikalingos amino rūgštys, gausiai aptinkamos baltymuose. Todėl, kol populiariausi žiniasklaidos kanalai reklamuoja pačias įvairiausias dietas, kiekvienas tikras sportininkas ir kultūristas žino, kad jo mitybos pagrindas turi būti baltymai ir juose randamos amino rūgštys.
Pusryčiai
Kultūristas Andrius pasakoja, kad jam tokia mityba yra jau tapusi įprastu gyvenimo ritmu, ypač tada, kai tenka ruoštis varžyboms. Prašome jį pakomentuoti, kaip jis maitinasi per visą dieną. „Na ką, pusryčiai visada yra tie patys. Ką mes čia turim? Turim dvylika kiaušinių, taip, visų iš karto nereikės, bet pradžiai reikia pasidaryti kiaušinių kokteilį. Jame bus amino rūgštys, baltymai, ir tai bus mūsų statybinė medžiaga raumeniui pastatyti. Reiškiasi taip, įsivaizduojame namą, kaip žmogus stato namą. Ar jis pastatys namą, jeigu neturės plytų? Nepastatys, net ir prie geriausių norų. Jeigu jis lauks labai ilgai, kol jam tiekėjai vis atveš po kelias plytas, tai ir statybos labai ilgai truks, paskui visiems išvis nusibos laukti to namo, visi išsikraustys į butą, ir statybos sustos. Tai pas mus čia yra tas pats. Baltymai yra reikalingi, nes tik tada mes turim statybinę medžiagą raumeniui auginti ir savo norimoms kūno formoms formuoti. Tam, kad galėtume taip daryti, turime pagreitinti procesą ir primaitinti save daugiau amino rūgščių“, – atvirauja kultūristas.
Pietūs
„Na, ką mes čia turim pietums? Vištą turim. Vištą verdam garuose arba kepam orkaitėje. Riebalų gali kažkiek būti, svarbiausia, kad nebūtų angliavandenių. Reiškiasi taip, kad, kai mes gauname baltymą, tai organizmas pasistato raumenis iš to baltymo. Jeigu privalgome angliavandenių – viskas sudega. Riebalai nekenkia, bet šiaip jų irgi reikėtų neperdozuoti, nes geriau, kai organizmas gauna viską, ko jam iš tikro riekia, o ne dar kokių nors nereikalingų dalykų. Valgome vištą su žaliomis daržovėmis – su salota, agurkas labai tinka, gali būti ir kopūstas“, – sako Andrius.
Vakarienė
„Na, ką čia turim vakarienei? Turim arba vištą, arba kiaušinius, arba sūrį. Aš renkuosi sūrį, skaniai jį ištrinu prieskoniais, tik irgi reikia ne per daug druskos dėti, nes ji paskui stabdo procesus. Valgau sūrį, jį kapu iš pradžių orkaitėje. Galima ir valgyti šiaip. Galima varškę valgyti, ten irgi daug amino rūgščių, baltymų. Tik aš labiau mėgstu lietuvišką sūrį, nes kai buvau emigravęs į Norvegiją kirsti miško, tai labai pasiilgdavau lietuviško maisto“, – sako Andrius.